Valokuvaaja

omakuva

omakuva peilissä vuodelta 1950

Matti A. Asikainen

Matti A. Asikainen syntyi Oulussa 16.6.1920. Hänen vanhempansa Gabriel ja Tilda Asikainen lähtivät Ambomaalle lähetystyöhön, kun hän oli vielä sylilapsi. Ambomaalla perheeseen syntyi neljä lasta. Perhe muutti takaisin Suomeen, kun Matti oli kahdeksanvuotias. Asikaiset asuivat ensin vähän aikaa Muhoksella Pohjolan Poikakodissa, jonka metallityön opettajana Gabriel Asikainen oli. Tuttavien neuvosta he muuttivat vuonna 1929 Utajärven Murronkylän Koivulan taloon. Perheeseen syntyi siellä vielä kaksi lasta. Murronkylässä Asikaisia asui vuoteen 1950 asti.

Minä tein marraskuussa 2021 kotisivut vaarini Gabriel Asikaisen päiväkirjasta, muistelmista, muista teksteistä ja valokuvista. Saat sen auki, kun klikkaat tätä kohtaa. Kotisivujen osoite on: http://kaapovaari.fi.

Hänellä oli kamera jo 1930-luvulla. Vuonna 1952 hän osti Helsingistä tuon ajan huippukameran Meister Corellen, minkä filminleveys oli 6 cm. Negatiivit olivat neliöitä. Yhdellä filmillä saattoi ottaa vain 12 valokuvaa. Hänellä oli valokuvalaboratorio Utajärven keskuskoululla. Siellä hän kehitti filmit ja vedosti niistä valokuvia. Hän otti viidessä vuodessa yli 1 000 valokuvaa, mikä oli tuolloin paljon.

Utajärven valokuvaaminen jäi, kun hän pääsi töihin kuntainliiton omistamaan Oy Yleisröntgen Ab:hen. Hänestä tuli kiertävä röntgenkuvaaja, jonka toiminta-alue oli koko Lapin lääni. Perhe muutti vuonna 1956 Kemijoen varteen Ylipaakkolaan ja sieltä Muurolaan. Vuodesta 1960 alkaen he asuivat Rovaniemellä, missä hän kuoli 9.7.2003. Hän ehti käydä "Onnen aika" -valokuvanäyttelynsä avajaisissa Utajärven kirjastossa 30.6.2003.

Hänen laaja valokuvanäyttelynsä oli esillä kesällä 2004 Oulussa Pohjois-Pohjanmaan museossa.

Minä olen lahjoittanut kaikkien näillä sivuilla olevien valokuvien alkuperäiset negatiivit ja niiden tekijänoikeudet Pohjois-Pohjanmaan museon kuva-arkistolle.

Teksti: Erkki Asikainen, valokuvaajan poika